Nowości:

Węglowodany

Węglowodany

Węglowodany z żywieniowego punktu widzenia można podzielić na przyswajalne przez organizm człowieka jak skrobia czy fruktoza oraz na nieprzyswajalne jak błonnik. Błonnik składa się przede wszystkim z celulozy, pektyn jak również z innych związków chemicznych, które są nietrawione przez organizm. Podstawowym źródłem energii są węglowodany przyswajalne, ale organizm człowieka nie jest w stanie magazynować ich i dlatego muszą one być na bieżąco dostarczane w postaci suplementów jak również w różnych pokarmach. Bardzo ważną role w każdym organiźmie pełni glukoza, której poziom we krwi jest stały i jest wykorzystywana jako jedyne źródło energii.

Zarówno za niski jak i za wysoki jej poziom jest niebezpieczny dla życia człowieka. Za niski poziom we krwi jest przyczyną znużenia, braku koncentracji na pracy jak również rozdrażnienia i powodem szybkiego męczenia się. Podczas wysiłku fizycznego brak cukrów w organiźmie przyczynia się do spadku wydolności fizycznej oraz siły mięśniowej co powoduje szybkie zmęczenie. Brak w organiźmie węglowodanów powoduje zniszczenie białek w komórkach. Wiele osób, które poddają się wzmożonym wysiłkom fizycznym stara się dostarczać do organizmu odpowiednie ilości węglowodanów aby nie dopuścić do spadku formy.