Nowości:

Historia zauroczenia owocami tribulusów

Historia zauroczenia owocami tribulusów

Obecnie stosunkowo rozpowszechnione jest pozytywne oddziaływanie kwiatów danej rośliny na życia oraz funkcjonowanie organizmu ludzkiego. Produkty pochodzenia tribulusowego rozpowszechniane są masowo jako preparaty stanowiące wszelakie suplementy diety oraz odżywki. W tradycji medycyny europejskiej prekursorem wykorzystania owej rośliny stał się Jeffrey Peterman. Wbrew pozorom nie miał on nic wspólnego z medycyną. Stanowił po prostu kulturystę, który tribulusy stosował w codziennych zabiegach treningowych.

Dopiero jego głośne teorie o pozytywnym oddziaływaniu buzdyganka sprawiły, że rozpoczęto, w latach siedemdziesiątych, systematyczne badania omawianego suplementu. Pierwszą grupę badawczą stanowiły pary wykazujące problemy bezpłodności. Zauważono wtedy wzrost produkcji testosteronu u męskiej części grupy doświadczeniowej. Szybko zaniechano dalszych badań, gdyż nie udało się ustalić dokładnych procesów oddziaływania na jednostkę ludzką. Powodzeniem zakończyły się natomiast analizy prowadzone na wybranych gatunkach zwierzęcych. Opisano w ten sposób wpływ działania rośliny na receptory znajdujące się w korze mózgowej poszczególnych gatunków.